Justin Sichtman

Justin Sichtman, of Nichtman, of simpelweg Just is een kettingrokend ratje van de straat, regelrecht uit de achterbuurten van ’s-Hertogenbosch, die waarschijnlijk door zijn eigen wangedrag geïnspireerd is geraakt om psychologie te gaan studeren. Laat je echter niet misleiden door deze inleidende zin, want als je hem ziet, zal je hem niet zo snel toeschrijven aan de Brabantse hoofdstad. Nichtmans wortels liggen namelijk diep in de Surinaamse klei en dat is nog met regelmaat terug te zien. Sinds de opkomst van de Kick Out Zwarte Piet beweging liggen stereotyperingen nogal gevoelig, vandaar dat hier met klem benadrukt wordt dat het gaat om satire en niet om de dichtgetimmerde waarheid. Spijtig is wel dat Nichtman alle stereotyperingen op zijn beurt weer waar maakt.

Stereotypering 1: Surinamers zijn lui. Zo is het voorgekomen dat Just om vier uur ’s middags met een hoofd alsof er een vliegtuig op geland is de kamer in komt strompelen en met pijn, moeite, gezucht en gekreun de woorden “Goh, ik ga zo even bijslapen, ik ben zeker al vanaf acht uur wakker!” spreekt. Bovenal is het een godswonder dat hij een wekker gezet heeft die dag en mede door die heldendaad vindt hij dat het dutje meer dan legitiem geacht mag worden. Sowieso is het feit dat hij een wekker gezet heeft op zijn minst miraculeus te noemen. Het liefst slaapt hij het klokje rond.

Stereotypering 2: Surinamers komen altijd te laat. Wanneer Nichtman zegt: “Joo, ik ben er zo!”, aarzel dan niet nog even je tijd te nemen voor een uitgebreid bad, de zaterdagochtendkrant, de weekendboodschappen en, mocht het tijdstip er naar zijn, een uitgebreid diner van minstens drie gangen. Zeker wanneer hij de avond van tevoren flink gefeest heeft kan het woord ‘zo’ een heel dubbele betekenis hebben. In dat geval betekent het meestal iets in de trend van ‘Ik zal eerst nog even wat zin om te leven moeten zoeken, dus verwacht mij niet in de komende twee à drie uur, sorry, not sorry.’.

Stereotypering 3: Surinamers houden van goud. Met zijn extravagante kledingstijl gaan ook een aantal specifieke accessoires  gepaard. Wanneer je Nichtman tegen komt vallen direct drie dingen op: 1. Hij is zo lang dat high een dubbele betekenis bij hem heeft. 2. Is dat een onverzorgd drie dagen baardje of is dit expres zo gedaan? En 3. Zijn ongelooflijk smaakloze, stralende, gouden nep Rolex, regelrecht van onze Chinese oppermacht AliExpress. Met een beetje geluk vang je ook nog een glimp op van zijn gouden ketting die om zijn nek hangt..

Justin Nichtman, Sichtman, bevestigt hiermee drie van de diepgewortelde vooroordelen die er bestaan over Surinamers. Jaren hard werk om dit alles teniet te doen, brengt Just weer in stand. Toch, ondanks alles, is hij wel een rustige jongeman, scherp als een mes (haha) met wie heel goed te praten valt.